Hof Van Merode

Recreatie-verzamelgebouw

Het project is gelegen op het terrein van een voormalig campingcomplex dat dateert uit 1965. Dit complex, bestaande uit een cafetaria, winkel en bijgebouwen, is in de loop der jaren verwaarloosd en verouderd. De locatie bevindt zich te midden van een weelderig groen bosgebied en grenst aan waardevolle VEN- en NATURA 2000-gebieden.

De opdracht betreft de opwaardering van het verlaten campingcomplex. Het project beoogt de oprichting van een nieuw recreatieverzamelgebouw, inclusief parkeervoorzieningen en herinrichting van de omgeving langs de straatkant, na de sloop van de bestaande structuren. Het recreatieve gebouw zal onderdak bieden aan diverse voorzieningen, zoals een binnenspeeltuin, meerdere recreatieve eenheden, een bijbehorende horecagelegenheid en aanverwante faciliteiten.

Diverse uitdagingen kenmerken dit ontwerp:
- Het terrein vertoont aanzienlijke niveauverschillen, wat vraagt om een doordachte benadering van de ruimtelijke inrichting.

- Het gebied grenst aan VEN- en NATURA 2000-gebieden, wat vereist dat rekening wordt gehouden met de ecologische waarden en groene verbindingen in het gebied.

- Ontbossing is geen optie, wat het ontwerp uitdaagt om naadloos op te gaan in de bestaande omgeving.

- Specifieke bouwvoorschriften ontbreken, waardoor er ruimte is voor een innovatief en functioneel ontwerp.

Het ontwerp van het recreatieverzamelgebouw is in harmonie met de natuurlijke omgeving. De gevels van het gebouw worden afgewerkt met een combinatie van grijze betonpanelen en zwarte gevelbekleding, zodat ze versmelten met de omringende natuur. De raamopeningen van de binnenspeeltuin hebben een speels en aantrekkelijk karakter, terwijl die van de andere recreatieve voorzieningen een strak en uniform ontwerp volgen, zonder afbreuk te doen aan de algehele esthetiek. Om de visuele aantrekkelijkheid te vergroten, worden faciliteiten zoals bergingen, laad- en loszones, tellerlokalen en elektriciteitscabines zorgvuldig aan het zicht onttrokken door ze te integreren in het gebouw of te verwerken in de gevel. Bovendien wordt een voorzetstructuur in houten bekleding gecreëerd om de centrale ingang te accentueren, waarbij de vorm van de structuur doet denken aan de bomen in de omliggende bossen. Dit ontwerpconcept beoogt een naadloze samensmelting van architectuur en natuur in dit groene landschap.

BOUWHEER Tervias Recrea
STATUS Vergund
LOCATIE Westmeerbeek